7. jun, 2017

Dreigingsniveau 10

Dreigingsniveau 10.

 

Het dreigingsniveau is opgeschaald naar niveau 4 in Nederland. Op een schaal van 5 lijkt dit toch een serieus getal. De mogelijkheid van een terroristische aanslag in Nederland is 4. Maar wat betekent het in de praktijk? Betekent het dat er in Kudelstaart een serieuze dreiging bestaat dat een terrorist zich in ons park zal laten ontploffen op het moment dat ik daar met mijn honden loop? Moet ik gaan sparen voor persoonlijke bodyguards die mee gaan als ik de plaatselijke supermarkt bezoek? Wordt er nu van mij verwacht dat ik voortaan argwanend naar de buurman ga kijken als hij op zijn motorfiets, met rugzak op, thuis komt uit zijn werk?

Op Schiphol krijgt het nummer 4 een reële betekenis. Zwaar bewapenden jonge mannen patrouilleren af en aan tussen het aankomende- en vertrekkende publiek. Vloeistoffen mag ik niet meenemen door de douane heen. Ik heb geen ambitie om de veiligheidsambtenaren in verwarring te brengen. Ik drink mijn waterflesje van te voren leeg op gevaar af dat ik dan gespot wordt als frequente toiletbezoeker wat uiteraard weer een verdachte uitstraling heeft. Ik moet nog transformeren naar de rol van reiziger. Ik voel me nog een verdachte en dat gevoel verlaat me pas als ik door de bodyscan gelopen ben. Daarna word ik volledig gefouilleerd en krijg het sein “veilig”. De onvriendelijke dame van de beveiliging wenst me daarna een goede reis.  

Veiligheid is dus een issue. Het zien van al de voorzorgsmaatregelen geeft mij alleen geen veilig gevoel. Sterker nog, ik word er paranoia van en neem een deel het werk van de beveiligers over door mijn omgeving zorgvuldig te scannen. Als ik wacht om het vliegtuig in te stappen vraag ik me af of er niet iemand met verkeerde bedoelingen over het hoofd gezien is. Ondertussen bezoek ik het toilet voor de vijfde keer. Om mij heen bestaan de overige passagiers voornamelijk uit jonge mensen die gaan vieren dat zij de dag daarvoor hun laatste schoolexamen hebben gemaakt. Zij hebben allemaal een rugzak als handbagage bij zich. Ik weet wat er in die rugzakken zit. Ik ben docent en kan de inhoud zonder gebruik te maken van geavanceerde scanapparaten zien. Ik snap er alleen niets van hoe zij met die handbagage door de beveiliging zijn heen gekomen. Je mag toch geen vloeistoffen meenemen?

Ik schaal het dreigingsniveau op Mallorca toch maar op naar niveau 10. Zij gaan allemaal de komende dagen straalbezopen worden. En ik ga daar tijdens de schrijfcursus over schrijven.

Check!