10. nov, 2016

Zwarte Piet, ik zie je wel maar je bent er niet!

 

Wij zijn trouwe kijkers van het Sinterklaasjournaal. Ieder jaar hoort het Sinterklaasjournaal bij ons vaste ritueel naar pakjesavond. Alexander, onze gelovige zoon van 7 jaar,  is dubbel blij want het betekent ook dat wij twee weken om 18.00 uur met een bord op schoot voor de tv eten, iets wat ik normaal gesproken op mijn ‘fuck-it’ list heb staan. Peter en ik hebben de Zwarte Pieten discussie de afgelopen jaren gevolgd en wij hebben daar een mening over die ik hier niet zal etaleren, behalve dan dat ik het jammer vind dat mijn jeugdherinneringen aan Sinterklaas en Zwarte Piet geen bestaansrecht schijnen te hebben.

 

Zwarte Piet zal verdwijnen en mag zijn baan als knecht aan de wilgen gaan hangen. In het Sinterklaasjournaal hoorde ik dat de tekst in het aankomstlied van de stoomboot is gewijzigd in: “Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Zijn Piet staat te lachen en….” Voorheen werd de betrekking van Zwarte Piet met naam en toenaam genoemd “knecht”. Een duidelijke functieomschrijving. Hij dient Sinterklaas in de tijd dat die man het ogenschijnlijk heel druk heeft en extra personeel moet aantrekken om zijn taak te volbrengen. ZZPers. Zelfstandige Zwarte Pieten. Of zijn het nu werknemers met een immigratie-achtergrond?

De keuze voor een simpel “Piet” lijkt me een simplistische keuze met betrekking tot de hele Pietendiscussie. Alle Pieten op één hoop gooien onder de naam “Piet” zal ongetwijfeld bij de bevolkingsgroep die deze naam al zijn hele leven draagt, kwaad bloed zetten. Mijn vader heet Piet en ik zal hem eens gaan vragen naar zijn gevoelens rondom de kwestie “Piet”. We zijn van het “zwart” af en zullen nu toch echt na moeten gaan denken over het tweede deel van de naam van deze logistiek medewerker van de goedheiligman. Ik ben erg voor een eigen identiteit. Tezamen mogen zij zich dan scharen onder de beroepsgroep “medewerkers van Sinterklaas” en ik ga ervan uit dat zij daarin zelf wel onderscheid zullen gaan maken in een goede benaming voor de diverse taken die daarin te vervullen zijn. Huispiet zal waarschijnlijk worden “Floormanager”. Wellespiet wordt de “coach” van de hele groep en zorgt voor de positieve energie. Luisterpiet kan in dienst als “therapeut” voor de medewerkers die de druk van het jaar niet aankunnen en de pakjes niet op tijd brengen. De functie van hoofdpiet, chef de mission, is volgens mij nog open. Zijn pak hing in het Pietenhuis dat de naam “Werknemers hotel” zal moeten krijgen, nog aan de kapstok.

 

Alexander geeft overigens geen enkele blijk van het oplopen van een trauma nu het zwart van de gezichten aan het verdwijnen is. Kennelijk gaan de Pieten nu onder de douche en is het heel logisch dat zij met een steen de voordeur openen van de huizen die geen schoorsteen hebben. Dan wordt je dus ook niet zwart. Gelukkig zag hij ook niet dat de Wellespiet een ander kapsel heeft gekregen en er nu meer uitziet als een travestietpiet. Ik vermoed dat iedere bevolkingsgroep die zich op enige wijze gediscrimineerd heeft gevoeld de afgelopen jaren, zich gemeld heeft bij het Sinterklaasjournaal en dat het script herschreven is om de lieve vrede dit jaar één keer te bewaren.

Ik hoop alleen nu wel dat er in het Sinterklaasjournaal een item komt waarin de Goedheiligman zelf stelling gaat nemen en een “finale” uitspraak zal doen zodat de hele Zwarte Pieten discussie opsodemietert uit dit kinderfeest. Het kinderfeest waar ook ik mij nog ieder jaar op verheug vanwege mijn geweldige jeugdherinneringen aan Sinterklaas en ZWARTE PIET.