18. aug, 2016

Vakantieplannen in het groen

Vakantieplannen in het groen.

Vakantie betekent voor ons dat we geen vastomlijnde plannen hebben, maar wel van alles willen doen omdat we anders bang zijn dat we teveel  missen.

Ook op ons vakantie adres ontstaan als vanzelf vaste rituelen. De ochtenden worden gedicteerd door het ontwaken van Alexander en zijn behoefte om te eten. ’s Morgens hopen wij dat onze kleine, biologische klok in de winterstand staat. Iedere ochtend ontdekken wij dat de avontuurlijke geest in ons kind ( te ) vroeg aangewakkerd wordt en dat er een haast bij hem te bespeuren is om zich weer te mengen met andere kinderen op de camping om weer nieuwe avonturen te beleven op de berg. Na het ontbijt hebben wij de tijd aan onszelf want dan is ons kind verdwenen en vullen Peter en ik de ochtend met koffie drinken en ons afvragen waar hij is. Geluid  draagt hier ver en behalve de Grijze Roodstaart die alle geluiden kopieert ( één van de campinggasten heeft zijn papegaai bij zich ), ontdekken wij gedurende de ochtend geluiden die komen van de berg en die ons inmiddels heel bekend in de oren klinken. Wij kijken elkaar dan aan en stellen elkaar de vraag: “Wat is het plan voor vandaag?”. We weten dan ook meteen, met het uitspreken van onze plannen, dat zij het komende uur nog enorm aan verandering onderhevig kunnen zijn en dat het bezoeken van een stadje ook kan uitmonden in het lezen van een boek. Of zoals nu, we zijn op weg naar Cochem, maar zitten nog op het terras voor de herberg en drinken koffie met bijzondere gasten en horen welke avonturen zij beleefd hebben.

Op het terrein kamperen een opa en oma met hun kleinzoon. Oma was het weekend even naar huis om te zingen. Oma zingt in een band en had een optreden. Opa bleef op de camping en verdiepte de relatie met zijn kleinzoon door samen te koken op een kampvuur en dammen te bouwen in de beek. Peter heeft de relatie tussen de opa en zijn kleinzoon bekeken en geanalyseerd en is tot de conclusie gekomen dat deze opa, dé ‘opa’ is die je ieder kleinkind toewenst. Zelf denk ik dat de oma in dezelfde categorie geplaatst kan worden want zij zit vol vuur te vertellen over de avonturen van de opa met zijn kleinzoon. Haar nagels zijn modern gelakt en zij straalt als zij vertelt hoe heerlijk haar kleinzoon het hier heeft.

Gisteren was het volle maan en opa greep zijn kans. Hij verloor zich  in zijn eigen kindertijd en nam een straal kinderen van de camping mee in zijn herinneringen en verhalen. Het bewerkte houtblok naast de tent leek toch verdacht veel op een weerwolf en daar hoort een spannende zoektocht bij. Opa verdween van de camping met een zaklamp en in zijn kielzog een heleboel kinderen, op zoek naar de weerwolf. De weerwolf hield zich verscholen en de herinnering van de kinderen is in het donker gevuld met een spannend verhaal, vertelt door opa.

Niet alle kinderen waren mee met opa, maar ook Peter heeft absoluut kwaliteiten om zich te ontwikkelen tot een bijzondere opa. Hij stookte een kampvuur hoog op en daar werden de marshmallows geroosterd en te heet opgegeten. Minder spannend, maar wel heel erg lekker.

Nog steeds zijn wij niet op weg naar Cochem. Hoewel het weer een stadswandeling promoot, zitten wij nog steeds voor de herberg en praat Peter weer over het ‘leven’, wordt de rookoven opgestookt voor het roken van de Forellen, maakt iedereen een plannetje voor deze dag en zullen we vanavond bij het kampvuur aan elkaar vertellen hoeveel er van deze plannen is geworden. Waarschijnlijk niet zoveel en dat heet: “vakantie.”