27. mrt, 2016

Moestuintje

Beste meneer Albert Heijn,

Misschien kunt u van hoger gelegen plaatsen niet zo goed zien wat er op aarde gebeurt, dus ik dacht: ‘Ik zal u even informeren.’

Uw winkels zijn inmiddels gemoderniseerd en uw assortiment is niet meer te vergelijken met de producten die u vroeger aanbood. Na de simpele zakken meel, suiker, ossengal zeep en zuurstokken, is de keuze behoorlijk verruimt. Natuurlijk kunnen we de suiker nog vinden in uw winkels. Het ligt naast de stelling met het ‘superfood’. In de jaren na uw heengaan zijn we een foodontwikkeling doorgegaan die zijn weerga niet kent. We zijn trendgevoelig geworden en nadat we ons leven hebben kunnen verrijken met verzadigde vetten, suikers en veel zout zijn we nu aangekomen op het punt dat we weten dat we superfood nodig hebben om weer gezond te worden, want de suikers, vetten en zout  hebben hun sporen nagelaten. De schijf van 5 is gemoderniseerd maar melk staat er nog steeds op. Ik denk dat de zuivelindustrie er nog  meer belang bij heeft dat wij melk blijven drinken, dan dat de gezondheidszorg kosten zou kunnen besparen als we het niet meer deden. Onveranderd sinds uw tijd, is dat we als makke schapen achter de ‘wetenschappers’ aan blijven lopen en bij het woord ‘superfood’ zien we terstond een schoonheidsideaal opdoemen dat sinds lang verdwenen is. We geloven veel en zijn eigenlijk een beetje verleerd om zelfstandig te blijven nadenken. Niet alleen ons voedsel wordt gemanipuleerd maar ook wij stellen ons als zodanig op. Nu verkopen de supers dus superfood. Het is best lastig om aan mijn jongste zoon uit te leggen dat superfood een andere betekenis heeft en dat je er niet van verandert in ‘Superman.’ Je wordt er helaas geen held van en wat het wel doet zal pas echt bekend worden als we het met zijn allen al vele jaren gebruiken omdat het zo nu eenmaal gaat in de voedselindustrie. Eerst worden we uitgebreid gewezen op de voordelen en pas als de eerste slachtoffers vallen verschijnen de artikelen over de nadelen.

De groente die vroeger in de tuintjes geteeld werd is verdwenen en we kopen massaal groente die eruit ziet alsof er ieder jaar een modewedstrijd is uitgeschreven voor het rondste, roodste tomaatje, de rechtste komkommer en het mooist blinkende appeltje. We zijn er gelukkig inmiddels wel achter dat het verfraaien van de natuurlijke staat van ‘zijn’, ook van groente en fruit, niet zo goed is voor onze gezondheid. Naast het superfood, zijn we dus ook in de ban van ‘biologisch’. Biologisch betekent dat we accepteren dat de wortel iets krommer is en het appeltje ons een beetje bleek aankijkt. We kopen het omdat er een magisch woord op de verpakking staat: ‘biologisch,’ en zonder ons te verdiepen in de Europese regelgeving en wijze van biologische productie zijn we overgegaan tot het kopen van deze producten. Onze beschermengel woont helemaal niet bij u in de hemel, maar heeft zijn vestiging in Brussel.

Meneer Albert Heijn, ik weet niet zo goed hoe u het doet maar de voedselindustrie met zijn terroristische praktijken moet u toch bekend zijn geworden, want er is een massale tegenbeweging op gang gekomen. Uw moestuintjes! Ik kan natuurlijk met u in gesprek gaan of u zichzelf hiermee op lange termijn niet tekort gaat doen omdat we dan een verdwaalde tuinboon of radijs uit ons eigen gekweekte tuintje kunnen eten i.p.v. onze groente kopen in uw winkel.  Ach, het leed zal wel niet zo groot zijn want we krijgen ze pas als we eerst € 15,- uitgegeven hebben in uw winkel. Dat vind ik wel een mooie paradox, meneer Albert Heijn, eerst moeten we voor € 15,- de juiste keus maken voor super-‘niet’-gemanipuleerd-biologisch-voedsel dat past binnen de vernieuwde schijf van 5 om uiteindelijk het kleine onbespoten kropje sla te kunnen eten uit ons eigen moestuintje dat we zo genereus van u ontvangen.