11. feb, 2016

Mark Rutte eet niet bij zijn moeder.

The Correspondents Dinner.

Yes, we can! De Nederlandse versie van het Correspondents Dinner is geboren en ik bied me als onbekende Nederlander hierbij aan om volgend jaar de president te roasten. Jandino twijfelt. Ik niet.

Ik ga roasten.

Mark Rutte zegt: “Ik ben vrijgezel.”

Dan roast ik: “Hij is gezel maar zeker niet vrij! Iedere Nederlander weet dat je als man pas vrij bent als er een gezelle naast je loopt die er anders uitziet dan je moeder. De moeder van Mark regeert dit land. Zoals Greet Hofmans Juliana influisterde, zo fluistert de moeder van Mark haar eigen zoon in het oor.”

“Hoezo Correspondents Dinner, Mark? Je weet toch dat je op woensdag altijd macaroni eet bij mij? Je weet toch dat je in een klein moraliserend, van gewoontes aan elkaar hangend land als Nederland niet kunt breken met de traditie dat je op woensdag altijd macaroni eet bij je moeder? Hoe moet jij het land regeren als wij op woensdag niet de rest van de week doorspreken en ik je haar  opnieuw in de gel leg?”

“Mark!!!”

Dit had je moeten overleggen met je moeder.

Bespeur ik hier een verlaat losmakingsproces van het ouderlijk gezag bij onze premier? Heeft hij zijn bril recht op de neus gezet om nu eindelijk zijn eigen visie te gaan ontwikkelen en baanbrekend tradities te verleggen? Weg bij de macaroni! Op naar het culinaire diner van Julius Jaspers?

“Mam, ik heb nu eindelijk mijn eigen tekstschrijvers uitgezocht en ik heb ze van mijn eigen zakgeld betaald. En ik ben deze keer niet om 12 uur thuis. Het wordt een beetje later en als je dat niet goed vindt dan… dan loop ik weg! Dat durf ik nu heus wel hoor mam. Ik ben een grote jongen die zijn eigen veters kan strikken. En Jort zegt dat ik als enige man mijn eigen smokingstrik kan strikken.  En Mam ik ga naast Halina Reijn zitten en ik weet heus wel dat je haar niet geschikt vindt als aanstaande schoondochter, maar ik ga gewoon naast haar aan tafel zitten. Dan weet ik dat het Nederlandse volk afgeleid is van mijn visieloze regeringsperiode en mij er na vanavond van verdenkt dat ik wel een visie heb. Ik heb een mening over jouw aanstaande schoondochter. Kijk maar, Halina plukt de hele tijd aan haar haar dus zij vindt mij hartstikke leuk. En dat gat tussen haar intellectuele vermogens en die van mij, dat overbrug ik heus wel hoor mam. Als ik in staat ben om een heel land een aantal jaren te laten geloven dat ik de baas kan zijn, dan gelooft Halina dat ook. En Halina heeft behoefte aan een krachtige, humorvolle, regerende man in een relatie. Daar heb ik de afgelopen jaren heel erg op kunnen oefenen.

En mama, wil je me niet na iedere zin die ik uitspreek een appje sturen met je commentaar. Eva Jinek heeft dat al geregeld na afloop van het feestje en Eva is ook heel erg knap. En ze is ook weer vrijgezel dus misschien kies ik wel voor haar.

Oh ja en mam, Ik lust geen macaroni! Ik heb mijn hele leven al een hekel gehad aan macaroni en als je wilt dat ik bij je blijf eten dan wil ik de volgende keer kip met patat en appelmoes. Dat eten gewone, regerende jongens in Nederland namelijk het allerliefst.”