5. feb, 2016

Verlichting

Helderheid

Peter is maar naar één ding op zoek: Helderheid.

Hij is theoloog en filosoof, dus ik snap dat wel. Dan wordt je leven beheerst door één enkele zoektocht. Helderheid. Zoals je dwars door een glas water heen kunt kijken, wil hij dwars door het leven heen kijken. Hoe helderder hoe beter. Zonder bubbels graag.

Onze boekenkast puilt uit van boeken die hem mogelijkerwijs gaan helpen bij die zoektocht. Zijn voorgangers en grote voorbeelden die hun visie al aan het papier hebben durven toevertrouwen. Zij zijn al zo knetter helder.

Ieder boek dat in de titel de “h” van helderheid heeft wordt gekocht. Op het scrabbelbord verschijnt nog maar 1 woord: Helderheid. Hoe je het ook neer legt, je komt er helaas nooit mee op 3 keer woordwaarde.

Lethargie maakt zich van hem meester als hij weer moet concluderen dat een eenvoudige boerenpummel uit één of ander ranzig boerendorp in het natste gedeelte van Engeland, de boel heel erg helder heeft. Een helder erf blinkt deze no body tegemoet. De koeien zijn helder, de kippen zijn helder, de schapen hebben het licht gezien, en zelfs het wijf van deze eenvoudige man maakt heldere bouillonsoep.

Ergens komt een moment dat je als vrouw aan de zijde van een man die zijn leven vult met zoeken, denkt: “Ik zal eens even helpen met deze speurtocht”.  Ik heb een kaartje waarop met een kruisje aangegeven staat waar je de schat kunt vinden. Groot kruis naast een grote rood-wit gestreepte vuurtoren en het is niet eens ver weg. Zoek niet verder, ik leid je er wel heen.

Want we gaan even uitwaaien op Ameland. Daar is de lucht blauw, de meeuwen zijn er helder en als je ver over het wad tuurt ga je vanzelf hele heldere dingen zien.

Ameland is overzichtelijk, veilig, gezellig, het regent er nooit lang, en zo godsallemachtig lekker helder.

Ik had wel eerst een probleem op te lossen: Peter wilde niet mee. Het was een moment aan het begin van onze relatie en dan is het vertrouwen in de ander nog niet helemaal helder, moet je maar denken. Ik heb alles in de strijd gegooid; lekker koken, zijn overhemdjes strijken, complimenten geven en iedere avond met mijn benen wijd in uitdagende lingerie op hem wachten. Het mocht helaas niet baten. Hij wilde niet. Tot ik hem in zeer heldere bewoordingen via de mail liet weten dat er na mij geen weg terug was, ging hij schoorvoetend mee.

Op Ameland hebben ze een heel lekker helder drankje met heel veel alcohol erin. En dat heb je aan het begin van je relatie gewoon nodig. Een soort EHBO drankje voor de eerste dagen samen. Ook Peter snapte dat hij dat drankje nodig had. Ik goot hem de eerste avond vol met 7 kleine glaasjes en was naderhand heel blij dat er in een caravan op Ameland maar hele smalle gangetjes zijn waarin het onmogelijk is om te vallen.

Iets te diep in het glaasje gekeken en dan werkt er “iets” niet helemaal goed bij de mannen. Dat moest opgelost worden want jemig, ik was voor het eerst een paar dagen met mijn nieuwe liefde weg. Dan wil ik dat 'iets' fier functioneert.

Ik nam Peter midden in de nacht mee naar buiten voor een frisse wandeling over de camping op Ameland.

De paden werden verlicht door lantaarnpalen met mooie ronde glazen bollen.

Peter kijkt  langs zo’n lantaarnpaal naar de volle maan en spreekt daarna de legendarische woorden:

“Kijk, op Ameland hebben ze twee manen!”

Helder?