25. jan, 2016

Dikke Dollie

Dikke Dollie.

In onze tuin stond een berk. De berk nam zonlicht weg uit de tuin bij de buren dus de berk is gekapt. Jaren geleden stond er ineens een berkenstam met nog twee zielige uitlopers in onze tuin. Inmiddels hebben de buren weer geen zon want de Hedera is gaan klimmen om de berkenstam heen en er staat nu een hederaberkenboom in de tuin. Enig in zijn soort.

Er gebeurt van alles in de boom. De mussen uit de buurt hadden er hun hangplek gevonden maar zijn sinds vorig jaar verdreven door Dikke Dollie en haar man. De duiven. Via internet heb ik geleerd dat duiven monogaam zijn. Dat vind ik heel erg grappig. Ik observeer Dikke Dollie en haar man al een jaar en mijn fantasie slaat op hol bij die twee.

Ze zijn samen begonnen aan het restylen van hun nest. Dikke Dollie trekt zich niks aan van de kalender en het feit dat een elf-stedentocht nog op handen kan zijn. Het is warm dus de voorjaarsschoonmaak is begonnen in de boom. Met haar dikke kont zit ze in de boom. Haar slanke, energieke man vliegt en draaft op iedere roekoe die uit de boom te horen is. Haar roekoe klinkt dominant en zijn roekoe klinkt zacht en onderdanig. Ik stel me zo voor dat ieder takje dat het mannetje brengt, langs de Jan Des Bouvrie-lat moet van Dikke Dollie. Het nest is een jaar oud en de jongen van vorig jaar zijn vast ook door dit duivenechtpaar wel eens ernstig toegesproken. Behang hebben ze niet, maar de gaten zitten in het nest. Er wordt getimmerd, gevlochten, gepoetst en geboend. Dikke Dollie is toe aan een nieuw interieur.

Dikke Dollie heeft een missie. De hormonen gieren door haar lijf en bij iedere babyduif in het duivennest van de buren gaat het bij Dikke Dollie ook weer kriebelen. Haar man verheugt zich ook enorm op dit eens-per-jaar spektakel want hij weet inmiddels dat het daar bij blijft. Dan gaat Dikke Dollie eieren werpen en verroert zij haar kont helemaal niet meer. Hij weet dat de commando’s bij het uitkomen van de eieren alleen maar toenemen en dat zijn privéleven dan ten einde is. Nu verstopt hij zich nog wel eens stiekem in een andere boom. Ik weet dat want Dikke Dollie roept hem ’s morgens om vijf uur altijd naar huis. ‘Hier komen!’, koert zij. Ik vermoed dat Dikke Dollie een parttime baan in het onderwijs heeft. Het klinkt op die tijd altijd venijnig en hard. Dikke Dollie verspeelt haar vriendschap met Peter op dit vroege tijdstip iedere dag weer. In de namiddag heeft Peter haar weer vergeven en dan glimlacht hij om het duivenspektakel in onze tuin. De volgende morgen is Dikke Dollie weer een kloteduif.

Het is een stabiele relatie. Die twee duiven. Dat kan ik zien. Ik ben een Dikke-Dollie-Duivenkenner. Ze zijn al enige tijd samen en kennen de klappen van de zweep. Ze maken zich in rap tempo klaar voor de volgende babygolf en ze zijn trouw aan de hederaberkenboom in onze tuin.