18. jan, 2016

Leesbril.

Leesbril.

Toen ik 40 werd, vond ik het tijd worden voor een leesbril. Ik had helemaal geen leesbril nodig, maar ik bedacht dat het af en toe opzetten van een leesbril mijn imago ten goede zou komen. Toen ik 30 werd dacht ik dat de tijd aangebroken was dat iedereen mij serieus zou nemen. Dat gebeurde naar mijn idee niet vlot genoeg, dus toen ik 40 werd gooide ik een nieuw wapen in de strijd, de leesbril.

Ik vond toen dat iemand met een leesbril op zijn neus, een hele intelligente uitstraling had. Ik was daar heel jaloers op. Als je 40 wordt dan heb je al een heel deel van het leven erop zitten. Als het dan niet lukt om van nature een soort levenswijsheid uit te stralen dan is het gerechtvaardigd om hulpmiddelen in te zetten. Ik had de leesbril hard nodig.

In het begin was het dragen van de leesbril heel erg ingewikkeld. Op de momenten dat ik de leesbril nodig had voor mijn intelligente imago, was ik dat kreng steeds kwijt. Het is een heel gepuzzel om uit te zoeken waar je de leesbril moet dragen zodat deze op de juiste momenten opgezet of ingezet kan worden. Ik droeg de leesbril, waar ik ook ging, los in mijn handen en was vervolgens de leesbril net zo vaak kwijt als mijn sleutels. Die droeg ik ook altijd los in mijn handen. In die tijd had ik op school een functie waarbij je eigenlijk de hele dag door school aan het rennen was. Ik heb marathons per dag afgelegd. De eerste marathon legde ik af omdat dit nu eenmaal van mij verwacht werd als teamleider en de tweede marathon van de dag, legde ik af omdat ik mijn leesbril en sleutels kwijt was. Ik was heel erg mager in die tijd.

Teamleiders hebben een belangrijke taak aan het einde van het schooljaar. Tijdens de diploma-uitreiking houdt de teamleider een toespraak om de geslaagden nog met een vrolijke noot de deur te wijzen. Die eer viel ook mij ten deel. Ook toen ik 40 was. Er is geen betere plek om je imago op te poetsen dan tijdens de diploma-uitreiking. Je hebt in één keer een groot publiek en de toehoorders zijn bijzonder vrolijk gestemd. Dus toen ik 40 was las ik mijn toespraak voor met behulp van de leesbril. Eerst half op mijn neus, waar hij hoorde, maar ik kon er niet uit komen of ik er nu overheen moest kijken of onderlangs of dwars doorheen. Van de zenuwen heb ik de bril een ferme duw over mijn neus gegeven. De leesbril zat klem tegen mijn ogen aan en ik kon geen moer meer lezen van mijn toespraak. Het is niet cool om tijdens het voorlezen van een toespraak iets aan de stand van je leesbril te doen. Ik hield een wazige toespraak.

Dit jaar word ik 50. Mijn ogen en de leesbril hebben een rotsvaste relatie met elkaar opgebouwd. Until death do us part.

Ik heb wel 10 jaar geoefend. Ik heb de leesbril in mapjes gestoken, aan koordjes gehangen, in speciale vakjes van mijn tas gestopt. Ik heb zelfs speciale leesbrildragers in dienst genomen.

Peter en ik zijn samen goed voor ongeveer 30 Hema-leesbrillen in huis. Ik weet dat er één op mijn hoofd zit en er liggen er twee in de keuken.

De rest ben ik kwijt.