24. jan, 2016

Oranje slip

Oranje slip.

De titel van dit verhaal doet vermoeden dat ik op klaarlichte dag een gevoel van koningsgezinde erotiek beleef. Ik wil de lezer uiteraard niet op het verkeerde been zetten en verwijs daarom graag naar de titel van het tabblad waaronder dit verhaal te lezen is. Combineer de titel, oranje slip, en kinderen met elkaar en je komt vanzelf uit bij het judo-examen.

Alexander zit sinds een blauwe maandag op judo. Twee keer in de week zijn Peter en ik aan het taxiën naar de judoschool. Naast het taxiën betalen wij de contributie en daar houdt onze inspanning wel weer op. Alexander mag de rest doen.

Alexander heeft een haat-liefde verhouding met zijn nieuwe sport. Vlak voordat hij naar de judo gaat, haat hij judo.

‘Ik ga niet naar judo, ik haat judo.’

Na de judoles is de haat weer in liefde omgeslagen en krijgen wij thuis een demonstratie van de judorol en sutemi. Dit laatste is een werptechniek waarvoor ik Peter altijd meteen als vrijwilliger aanwijs. Ik hou er niet van om geworpen te worden. Ik vind het al een bijzondere techniek om in het leven overeind te blijven staan. Laat mij maar staan.

Je kunt examen doen in judo. Net zoals je bij zwemmen gekleurde lintjes haalt als je niet meer verdrinkt, haal je bij judo gekeurde slips als je kunt rollen en je tegenstander kunt wegwerpen. Omdat Alexander net op judo zit hebben wij de aankondiging van het examen niet serieus genomen. Een kind dat een blauwe maandag een nieuwe sport beoefent, doet in onze ogen nog lang geen examen.

Wij konden ons niet méér vergissen. Toen wij Alexander ophaalden van de judoles, groette de leraar ons alsof hij ons de volgende dag weer zou zien. De examendag.

In de dojo is het de volgende dag druk met ouders, grootouders, kleinere en grotere broers en zussen van de examenkandidaten. Peter en ik zijn er samen. Wij moeten nog wennen aan het judo-examen. Samen kijken wij naar het gerol en gewerp van onze judoka.

Het gerollebol van Alexander wordt beloond. De oranje slip is binnen. De gele-slip-fase is overgeslagen en onze zoon heeft zich in een blauwe maandag meer heeft weten te bekwamen in de judo sport dan wij konden vermoeden op grond van zijn haat-liefde verhouding met deze sport. Alexander, je zou denken de expert op het gebied van de slip, heeft er geen idee van dat hij normaal gesproken eerst in het geel moet rollen en werpen alvorens dat in het oranje te mogen doen. Wij zijn als ouders niet te beroerd om zijn eigenwaarde op te poetsen en hem te vertellen over zijn bijzondere prestatie. Wij tillen hem op, knuffelen hem en prijzen hem de hemel in. Wij weten dat complimenten geven een grote stimulerende werking heeft.

‘Ik heb lekker al mijn oranje slip en heb de gele overgeslagen’, roept Alexander smalend naar zijn judomaatje dat trots met zijn gele slip naar buiten loopt.

‘Alexander!!’

Overmatig complimenteren van een jonge judoka heeft een negatieve bijwerking. Wij sutemiën hem meteen weer richting gele slip.