13. jan, 2016

Sinterklaas ziet alles

Sinterklaas ziet alles

“Mam, Sinterklaas ziet toch alles?,” vraagt mijn jongste zoon.

“Nou alles..”                

“Ja, Sinterklaas ziet alles!”

Oh, het was geen vraag. Het is een stellige bewering van de jongste spruit. Verschrikt kijkt hij mij aan. Ik probeer snel te peilen of deze schrik te maken heeft met de allemachtigheid van de goedheiligman maar concludeer dat ik waarschijnlijk zelf deze schrik in het leven van Alexander heb aangewakkerd. Ik ben namelijk heel erg fan van de Sinterklaastijd. In drie weken tijd probeer ik met straffe hand recht te trekken wat mij in de voorgaande 49 weken in pedagogisch opzicht ernstig mislukt is. Dus “Sinterklaas ziet alles” komt jammerlijk voort uit mijn opvoedkundig onvermogen en is geen vertwijfelde verwarring binnen het groeiende Godsbesef van mijn zoon en zijn rotsvaste geloof in Sinterklaas.

Het beeld van een visueel ingestelde Goedheiligman bezorgt me de kriebels, nu het zo overtuigend uitgesproken wordt door een klein zesjarig jongetje. Er schieten allerlei momenten door mijn gedachten dat ik het zeker niet fijn vind dat Sinterklaas alles ziet en ik probeer Alexander dat duidelijk te maken.

“Maar, Alexander, hij ziet ons toch niet als we op de wc zitten?”

Ik kan me niet voorstellen dat de Goedheiligman interesse heeft in het dagelijkse intieme moment van alle kleuters van Nederland. Kleine blote billetjes, rood aangelopen gezichtjes van het persen en vrij uitzicht op de drol voordat deze doorgetrokken wordt. En dan ga ik er gemakshalve vanuit dat “zien” niet vergezeld gaat met “ruiken”. Ik zou als ik in de schoenen van Sinterklaas stond meteen ontslag indienen en bedanken voor de rest van mijn leven voor de eer van goedheiligman. Ik weet zeker dat hij niet alles ziet. Ik ben geen kenner van het complete karakter van Sinterklaas, hij zal toch ook echt zijn mindere momenten hebben. Niemand kan 24 uur per dag alleen maar goed en wijs zijn. En zeker niet alles zien!

De angstige blik in de ogen van Alexander neemt af nadat ik hem uitgelegd heb dat Sinterklaas zelf ook niet alles wil zien.

“Mam, ik ga naar de wc”

“Moet je poepen dan?”

“SSSST”

“Hoezo?”

“Sinterklaas HOORT alles”