25. jan, 2017

Plofklas

 

Voor mij is het al duidelijk welk woord “het woord” van 2017 gaat worden. Ik kan me niet voorstellen dat er een woord komt dat dit geniale woord zal overtreffen: “ Plofklassen”.

De klas wordt in korte tijd vetgemest en groeit uit zijn voegen om daarna te verhuizen naar het slachthuis om een kopje kleiner gemaakt te worden. Plofklassen dus. De open huizen staan weer voor de deur en iedere school is zijn “Unique Selling Point” aan het ontdekken om daarna zoveel mogelijk leerlingen binnen te halen zodat de klassen kunnen ploffen. Het kan aan mij liggen maar ik volg het zo langzamerhand niet helemaal meer. Plofklassen en Unique Selling Points. Ik zie een geweldige tegenstelling. Ben ik nu werkelijk de enige? De komende tijd gaan we de school weer oppoetsen om zoveel mogelijk leerlingen binnen te hengelen met ons fantastisch Unique Selling Points om ze daarna te plaatsen in de zogenaamde plofklassen. Klassen die ontstaan omdat de centjes binnen de scholen ontoereikend zijn om veel klassen te maken en dus worden alle leerlingen bij elkaar gepropt. Propklassen zou de lading beter dekken.

Ik doe er uiteraard ook aan mee. Straks ga ik met mijn Unique Selling Point (mijn stralende glimlach, geweldig leuke outfit en een computerspelletje dat ik na het open huis nooit meer gebruik) iedere potentiële aanstaande leerling naar binnen hengelen. Ik hengel er zoveel naar binnen dat de school erachter komt dat het er teveel zijn die willen komen en dus gaan de klassen ploffen. Lekker dan. Daar sta ik dus met mijn goede fatsoen op het open huis mijn eigen werkdruk te creëren. Mijn brood komt ook wel op de plank met wat minder leerlingen in de klas. Ik durf ook nog een simpele voorspelling te doen over de kwaliteit van mijn onderwijs in een kleinere klas en de kans dat het ABP mijn pensioen te zijner tijd moet gaan uitkeren neemt ook met sprongen toe. In dat laatste zie ik ineens een verborgen agenda opduiken. Het zal toch niet zo zijn dat het ministerie van onderwijs onder één hoedje speelt met ons pensioenfonds en de uitkeringen op ludieke wijze probeert terug te dringen door de plofklas? Ik zag op mijn salarisstrookje dat de miljarden die rondgaan in de pensioenfondsen net niet genoeg zullen zijn om mij mijn vrolijke oude dag te garanderen. Ik lever salaris in, krijg er veel leerlingen bij in de klas, moet in de toekomst met mijn rollator nog mijn weg vinden tussen al de opgestapelde leerlingen en daarbijbehorende tassen, wat zoveel stress oplevert dat ik met mijn Unique Selling Point ga bezwijken onder de plofklas.

Stom.

Weer een bevoegde leraar minder in het onderwijs.