14. mei, 2016

Batman

Always be yourself, unless you can be Batman

Then always be Batman.

Deze tekst hangt bij ons in school. Het bord hangt op een leerplein. Ik geef iedere dag les in een aangrenzend lokaal en word dus iedere dag met mijn neus op de feiten gedrukt. Toen het bord verscheen heb ik er zeker een kwartier voor gestaan en naar gekeken. Dat had niets met mijn niveau van de Engelse taal te maken. Ik ben immers Cambridge geschoold en kan prima vertalen wat er op dat bord staat. De eerste dag dat ik de tekst zag heb ik er in opperste verbazing naar gekeken en mezelf afgevraagd wat de diepere betekenis van deze tekst zou kunnen zijn in relatie tot het onderwijs dat wij op school geven. Want dat het iets te maken heeft met de manier waarop wij leerlingen willen stimuleren en willen aanzetten tot leren, leek mij tamelijk voor de hand liggend.

Persoonlijk vind ik het al een hele klus voor de pubers in onze school om ‘zichzelf’ te zijn in de toch al vermoeiende leeftijd waarin zij zich bevinden. De uitdagingen, verleidingen en daarmee gepaard gaande onzekerheid, confronteert hen volgens mij iedere dag weer met henzelf. Het is op deze leeftijd al een hele klus om uit te zoeken wie jezelf bent en als je dat eenmaal een beetje uitgedokterd hebt dan zijn er altijd bereidwillige klasgenoten die je nog even flink aan het twijfelen weten te brengen. Dus mijn eerste idee bij deze spreuk was: stop maar bij ‘always be yourself.’ Dat vind ik al een prachtige missie om je schoolloopbaan mee door te komen.

Maar dat is helaas niet genoeg. Je moet meer worden dan jezelf. Gelijk Batman zullen de pubers door het leven gaan. Ik heb die film gezien en ik ben eerlijk gezegd helemaal niet zo onder de indruk van Batman. Hij heeft een rot start in zijn leven door zijn ouders kwijt te raken en dan zie je een stukje niet in zijn ontwikkeling, maar dat hij een behoorlijk zware periode achter de rug heeft blijkt wel uit zijn solitaire bestaan. Hij wil in eerste instantie met niets en niemand te maken hebben. Natuurlijk wordt hij daarna een soort superheld die de stad van zijn vader zal redden van de ondergang en de tirannieke praktijken van een gepersonaliseerde duivel. Met een strak pak aan en een voertuig waar Max Verstappen jaloers op zou zijn en onder de bezielende leiding van een butler die hem met raad en daad bijstaat, gaat hij tekeer tegen onrecht. Dat is een mooi levensdoel maar laten we wel zijn, niet voor iedereen weggelegd. Superman, Spiderman en Batman en dan is het wel weer even genoeg. Ik vind eigenlijk ook dat in uitzonderlijke gevallen je maar aan kunt sluiten bij het rijtje: Maarten Luther King, Gandhi, Mandela. En op een wereldbevolking van 7 miljard mensen is de kans maar heel klein dat je de voorpagina’s haalt met een dramatisch levensverhaal welke een superheldenwending heeft gekregen.

Ik ben ook om een andere reden nog voorstander van het afkappen van deze spreuk tot ‘ always be yourself.’ Deze spreuk is alleen maar toepasbaar is op de mannelijke helft van onze schoolpopulatie en daarmee uitermate discriminerend voor de o zo belangrijke andere helft. Wat moet je nu als meisje als je ambities heb om als Batman door school te gaan lopen. Er staat heel duidelijk BatMAN en niet BatWOMAN. Bestaat die eigenlijk wel? Of mag je dan ook als Megamindy ten tonele verschijnen om de daadkracht van deze spreuk te onderstrepen.

Er is één dag in het jaar dat we de Batmannen op school zien rondlopen. Op ons jaarlijkse feest dat aangeeft dat het examen voor de deur staat is het prima om met veel spierballenvertoon te laten zien dat je het examen daadkrachtig aan gaat kunnen. Voor alle andere dagen hou ik het op: ‘always be yourself.’ Word niet gelijkvormig aan de wereld maar treedt deze tegemoet met je eigen persoonlijkheid en krachten. Dan verzeker ik je meer succes dan een lullig rolletje op een filmdoek.