15. jan, 2016

Femme Fatale

Femme Fatale

Ze zijn er al heel lang. Hoewel ze vroeger maar eens in de 5 jaar voorbij kwamen, kom ik ze nu ieder jaar op school tegen. De femme fatale. In elke klas zit er één. Ze zitten nooit met 2 of meer in één klas. Dat is fijn want door deze natuurlijke selectie is de kans dat de docent zijn pensioengerechtigde leeftijd haalt hoger.

Een femme fatale is een bestaand type leerling dat in scholen voorkomt, voorgesteld als een vrouw die haar schoonheid en intellectuele (on) vermogen gebruikt om docenten te verleiden en in het ongeluk te storten.

De femme fatale draagt de laatste mode. Zelf vind ik dat heel handig. Ik hoef nooit een modetijdschrift te kopen. Ik kijk af in de klas. De femme fatale komt altijd te laat. Daar kan zij niets aan doen. Dat is het lot. De hele wereld is ’s morgens tegen haar. De fiets is tegen haar want die fietst niet meer. Gelukkig maar want als ze in dat minirokje in de winter naar school komt kan ik haar meteen doorverwijzen naar een goede uroloog. De mode en de seizoenen lopen bij de femme fatale nooit synchroon.

De tram is tegen haar want die was te vol en de volgende tram had vertraging en de daarop volgende tram kwam veel te laat.

Haar moeder was tegen haar want die stond veel te laat op en kon haar onmogelijk nog op tijd op school afzetten. Haar vader was tegen haar want die had het gezin al 20 jaar geleden, nog voor zij geboren was, verlaten.

"Echt waar, hoor!!!"

De femme fatale betreedt ’s morgens het klaslokaal alsof zij op de catwalk loopt. Ik durf niet meer te vragen naar de reden van haar ‘te laat’ zijn. Ik wil mijn les nog enigszins op tijd beginnen en niet pas na een kwartier als de femme fatale mij heeft uitgelegd wat het leven deze morgen nu weer voor ‘hel’ geweest is. De femme fatale neemt er geen genoegen mee dat zij mij niet mag vertellen waarom ik God op mijn blote knieën mag bedanken dat zij toch vandaag naar school gekomen is. ‘Dusssss.’ Dat vertelt zij dan wel aan haar publiek dat om haar heen zit. Op onze school staan de tafels in een bus opstelling dus de femme fatale heeft in ieder geval 3 toehoorders en voor de rest schreeuwt zij haar ongenoegen gewoon door de klas.

De femme fatale levert ook absoluut een positieve bijdrage aan je les. Het is heel fijn om haar in de klas te hebben. Zij geeft op ieder willekeurig moment antwoord op een niet gestelde vraag. Een dom antwoord en ogenschijnlijk doet zij daar geen enkele moeite voor. Ik doe dan wel weer heel erg veel moeite om de klas uit te leggen dat de economie er iets anders uit ziet dan de zojuist verwoorde verbeelding van de femme fatale.

Toch dringt op enig moment, de ernst van het leven ook door tot de femme fatale. Hoewel ik altijd denk dat het nooit goed gaat komen, komt zij op een gegeven moment toch mét een boek binnen. Langzaam zie ik dat de stapel boeken groeit. Zie ik dat zij steeds minder weerstand heeft tegen het inleveren van haar telefoon. Zie ik haar spontaan een keer ‘zonder’ make-up verschijnen op school. Zie ik dat zij haar opdracht net op tijd ‘wel’ ingeleverd heeft en stelt zij eindelijk een interessante vraag in de les.

En het einde????

Ook de femme fatale haalt haar diploma.