14. jan, 2016

Ouders

Alliance.

Ik werk al 25 jaar in het onderwijs. Boeien. Zeker, dat is heel erg boeiend.

Als je 25 jaar in het onderwijs werkt dan ben je expert.

Je bent expert op het gebied van onderwijsvernieuwing.

Je bent expert op het gebied van crisismanagement.

Je bent expert op het gebied van psychologie.

Je bent expert op het gebied van relaties.

En je bent expert op het gebied van veranderingen in de samenleving. En die vallen tegen. De samenleving verandert minder snel dan wij denken en voorgeschoteld krijgen. De samenleving verandert net zo snel als een slak zonder peper in zijn reet. En ik kan het weten als expert.

Ik heb al 25 jaar dezelfde pubers voor mijn neus. En ieder jaar is er dezelfde onzekerheid te bespeuren bij de pubers over puberzaken. Ieder jaar wordt er opnieuw gepest, gespijbeld, gejankt, gezeurd, gezwijmeld en af en toe geleerd.

Zo is het al sinds het ontstaan van de mensheid. Het was helemaal niet Gods bedoeling om ons te straffen met zware bevallingen. God wist ook wel dat wij te zijner tijd stofjes zouden ontdekken die bevallen pijnloos zou maken. God had ook helemaal niet het plan opgevat om ons als man en vrouw tegenover elkaar te zetten en er op los te scheiden. God wist heus wel dat hij het partnerschap moest benadrukken omdat we toch wel lijnrecht tegenover elkaar zouden komen te staan.

God had een ander plan. God heeft de puberteit bedacht. Onder het mom van psychologische ontwikkeling en vinden van je eigen identiteit, heeft Hij zijn plan goed gekeurd. En dus zitten we al sinds mensenheugenis opgescheept met pubers. En kom je er van zijn lang zal ze leven ook niet vanaf. En als je dat snapt wordt het tijd om God aan te pakken. Een plan te maken om zijn plan te dwarsbomen en daar heb je bondgenoten voor nodig.

En die bondgenoten heten in het onderwijs: OUDERS.

De enige manier om Pubers te begeleiden en God te laten zien dat wij heus wel wat kunnen, is een bondgenootschap sluiten met ouders.

Daar heb je heel veel kwaliteiten voor nodig als school.

Ouders willen namelijk helemaal geen bondgenoot zijn van scholen. Ouders willen dat hun puberkinderen als prinsen en prinsessen behandeld worden gelijk ook zij hun puberkinderen behandelen. Ouders roepen scholen ter verantwoording als hun zonnestraaltjes onheus bejegend worden. Ouders dienen klachten in bij klachtencommissies als hun engeltjes ervan beschuldigd worden toetsen te hebben gestolen wat met onomstotelijk bewijs aangetoond is door de school. Ouders schreeuwen je de tent uit als ze een mailtje met weloverwogen adviezen, onjuist interpreteren omdat ze zelf nou eenmaal niet zo lang op school gezeten hebben. Ouders willen de school niet meer spreken als hun kind verwijderd wordt na het in brand zetten van de toiletten want er is immers enkel materiele schade en er zijn geen lijken gevonden.

En daar zie ik dan wel dat de samenleving misschien toch veranderd is. Mijn opa behoorde met zijn functie als hoofd van de Mavo tot de notabelen van het dorp. Als ik mezelf voorstel en mijn baan bekend maak, vinden de meeste mensen mij zielig.

Ik heb bedacht dat ik de hulp van God in roep en aan hem vraag of ik vermomd als Mozes nog even de berg op mag om het 11e gebod onder goddelijke bezieling aan het internet toe te vertrouwen, dan komt het vanzelf bij het volk terecht.

En het 11e gebod luidt:

Ouders, Gij zult te allen tijde de school steunen en u ervan bewust zijn dat u “samen” met de school de beste resultaten boekt als het gaat om de toekomst van uw kinderen.