12. jan, 2016

Onderwijsinspectie

Inspectiebezoek.

Er is een baan die ik op mijn leeftijd nog ambieer.

Onderwijsinspecteur.

De Sherlock Holmes in onderwijsland uithangen en met een vergrootglas en geruit petje op alles, maar dan ook alles, van een school inspecteren.

Aan een grondige inspectie onderwerpen. Tot de toiletten aan toe. Van boven naar beneden. Tot onder de rok van de directrice inspecteer ik alles wat los en vast zit in een school. En ik los het op natuurlijk. Met mijn detective oog ga ik problemen creëren die opgelost worden, door mij. Ik zal daarmee zeer hoge ogen gooien in onderwijsland, want dan ben ik de “baas”.  De echte baas. Nog meer baas dan Sander Dekker denkt dat hij de baas is. Sterker nog, ik overstijg Mark Rutte met mijn nieuwe functie.

Ik ben de nieuwe inquisiteur.

Als je namelijk op een school gaat kijken wat er gebeurd als de onderwijsinspectie zijn komst aankondigt dan kan het niet anders zijn of de inquisitie komt langs.

Via allerlei ingewikkelde stukken en statige mails wordt het personeel erop voorbereid dat er binnenkort koppen gaan rollen. De enige manier waarop je de dreiging kunt ontlopen is als een gek ervoor zorgen dat je stukken op orde zijn zodat jij hoogstwaarschijnlijk heel uit de strijd gaat komen.

En dat gebeurt.

Want hij komt en hij hakt met een hele grote bijl. En dat weten ze in onderwijsland. Het profiel van de naderende inspecteur is bekend en je mag God op je blote knieën danken dat hij de avond voordat hij komt er weer op mag van zijn vrouw, dan is hij namelijk mild gestemd.

De elektronische leeromgeving krijgt een schoonmaakbeurt. Iedere docent typt tot diep in de nacht aan zijn studiewijzers want als die op orde zijn dan is het goed. Dan is de inquisiteur blij.

Het curriculum krijgt een energieke vernieuwing en de punten en de komma’s worden op de i gezet. Dubbele punten en komma’s want dan heb je meer bladzijden en dan wordt de inquisiteur blij.

Op de dag van het oordeel trekt iedereen kleren aan die niemand ooit gezien heeft en iedereen stelt zichzelf aan elkaar voor in de opperste verwarring met de inspecteur te maken te hebben want hij draagt een driedelig pak en dat heeft iedereen die dag aan.

De PowerPoints werken eindelijk in 1 keer, de beamers doen het, de docenten hebben de digitale pen voor het digibord die al jaren kwijt was terug gevonden, de toiletten ruiken fris, er is koek bij de koffie, de hele school ruikt naar deodorant, er wordt geen leerling verwijderd en de uitdaging in de lessen is zo enorm dat zelfs de meest luie leerling zijn ogen voor een keertje open doet. 

Er loopt een beetje een zwerver door de school met een kapotte spijkerbroek en een te groot geruit overhemd aan. Die moet nog weg. Die past niet in het beeld voor die dag. Een dissonante in het straatbeeld. Weg met die man. Ga naar huis en laat ons hier ons werk doen want wij zijn vandaag zo verschrikkelijk goed.

De inspecteur in vermomming grijnst op zijn weg naar buiten.